Шри Матаджи

   
  Шри Матаджи Нирмала Деви
   
  Кратка биография

  Шри Матаджи Нирмала Деви е родена през 1923 г., точно в дванадесет часа на обяд, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, в Чиндуара - Централна Индия. Махатма Ганди забелязва нейните дълбоки духовни качества още в детството й и я кани често в своя ашрам. Тя прекарва много от ваканциите си там. По-късно учи медицина и активно участва в движението за независимост на Индия. През 1947 г. Шри Матаджи се омъжва за г-н Шривастава, който по-късно става Генерален секретар на Международната организация за корабоплаване към ООН със седалище Лондон. Г-н Шривастава получава почeтно рицарско звание лично от английската кралица. Шри Матаджи има две дъщери и четири внуци.

  Основаване и разпространение на Сахаджа Йога

  През цялото това време Шри Матаджи използва своето вродено уникално познание за духовността, за да развие система за масова Себереализация, наречена Сахаджа Йога. Сахаджа Йога означава “спонтанна йога” (спонтанна връзка с божественото) и е метод за опознаване на нашата духовна същност. В началото на 70-те години Шри Матаджи събужда духовната енергия Кундалини и започва да разпространява новото познание. Най-важното в нейния метод е, че процесът на събуждане на Кундалини е естествен и може да бъден предаван на другите от онези, в които Кундалини е вече събудена.

  Шри Матаджи посвещава своя живот на разпространяването на Сахаджа Йога, затова пътува непрестанно по целия свят. Като резултат Сахаджа Йога се развива в много страни на Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Положителните промени, които настъпват у хората в резултат на практикуването на Сахаджа Йога, показват че вътре в тях има фино средство, чрез което те могат да променят своя разрушителен начин на живот.

  Шри Матаджи е възприемана от своите последователи не толкова като учител или гуру, а по-скоро като Майка. Тя е готова да помогне на всеки, който се обърне към нея - състраданието, търпението и любовта са водещи в работата й, от която тя не получава никакви материални облаги. Нейното единствено желание е Сахаджа Йога да даде на всеки възможност за духовно израстване.

  „Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

  Центрове в България