Биография

  Биография

  Шри Матаджи Нирмала Деви е родена през 1923 г., точно в дванадесет часа на обяд, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, в Чиндуара - Централна Индия. Махатма Ганди забелязва нейните дълбоки духовни качества още в детсвото й и я кани често в своя ашрам. Тя прекарва много от ваканциите си там.

  Създателката на Сахаджа Йога, е световен Учител по медитация, дарила човечеството с едно ново ниво на познание и интеграция с универсалните ценности.
  Шри Матаджи е родена в християнско семейство на 21 март 1923 г., точно в дванадесет часа на обяд, в деня на пролетното равноденствие, в Чиндуара - Централна Индия. Нейният баща е бил адвокат, лингвист, високо ерудирана личност; член на първия индийски парламент. Заедно със своята съпруга, известна математичка, участват с Махатма Ганди в мирната борба за независимост на Индия.
  В детството си Нирмала е живяла в ашрама на Ганди и нейната уникална духовна природа е била призната от този велик мъж, който неведнъж се е съветвал с нея по редица въпроси от духовно естество. Със съзнанието за своята мисия в полза на човечеството, Шри Матаджи изучава медицина и психология. По-късно се омъжва за д-р Ч. П. Шривастава. Сред постовете, заемани от него, са: зам.-министър на транспорта, директор в Централната банка, директор на Института за морски технологии на Индия. От значение е и времето, в което е бил в кабинета на един от най-уважаваните и обичани индийски министър-председатели – Лал Бахадур Шастри – останал и до днес в сърцата на милиони индийци като символ на държавническа мъдрост и нравствена чистота. В продължение на шестнадесет(!) години г-н Ч. П. Шривастава заема поста Генерален секретар на Международната организация по корабоплаване към ООН /със седалище Лондон/, - а след това става неин Почетен генерален секретар. За изключителните си заслуги е удостоен с рицарско звание от британската кралица. Той е първият индийски гражданин, получил след обявяването на Независимостта на Индия това най-високо отличие – “Кавалер на ордена на св. Михаил и св. Георги”.
  Семейство Шривастава има две дъщери и четирима внуци.

  Шри Матаджи отрано осъзнава, че за бъдещето на човечеството е жизненоважно да бъде открито средство,  чрез което всички хора да постигнат  Себепознанието, като това висше духовно съзнание стане неделима част от всекидневния живот на обикновения човек. След като чрез медитация открива начин за масово пробуждане на Кундалини,  през 1970 г. Шри Матаджи започва разпространението на своето уникално учение.

  „Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

  Центрове в България