Кундалини

Кундалини е индивидуалната майчина енергия, която всеки човек притежава в латентно, спящо състояние. Намира се в сакралната (свещена) кост в основата на гръбначния стълб, навита три пъти и половина, над първата чакра - Муладхара. Кундалини е частица от животворящата първична енергия и силата на чистото желание в нас. Тя е енергията на чистата любов и чрез нея можем да познаем абсолютната истина. Нейното отношение към индивида е като на майка към рожбата й – чисто, невинно, грижовно, безкористно и любящо. Затова и всички опити Кундалини са бъде събудена чрез тантристки и тибетски практики са противоестествени и болезнени.

 


  
 „И тя е Нирвядж, тя е просто даваща. Тя не иска нищо от вас.... А само да познавате своето Себе... Тя е вашата Майка, която се е раждала отново и отново с вас. Записала е всичките проблеми, които сте си създали пред нейното издигане. Тя знае всичко за вас ...
Когато се издига, показва тези симптоми, показва какво не е наред с вас... Нямате по-велика собственост от нея. Тя е ваш приятел и ви съди, защото трябва да получите най-доброто, защото тя знае кое е най-доброто за вас. Например, едно дете може да пожелае да си пъхне ръката в електрическия контакт, но майката казва: „Недей, не го прави”. Но детето не слуша, ядосва се. Тя пак казва: „Не, не, не можеш да го направиш”. Защото ви обича. Обича ви в най-чиста форма - когато не очакваш нищо лошо от другия. Ето такава сила лежи спяща във вас, която само чака случай да се издигне, когато ще израсте като покълващата сила в семето. Когато се издигне, тогава ще има някой, който ще се грижи за вас. Ще има някой, ... който ще декодира и ще ви казва какво значат усещанията по пръстите ви и какво ви се случва. Иначе няма да се познавате, няма да знаете къде отивате и ще попаднете в клопката на невежеството....” (Шри Матаджи Нирмала Деви, 11.06.80 г.)  

След като Кундалини се издигне по Централния енергиен канал над фонтанелата, човек получава своята Себереализация и възможността да трансформира изцяло своето същество чрез тази интелигентна майчина енергия. Пробудена, тя се проявява като хладен или топъл полъх по дланите на ръцете и над главата.

Медитация в Сахаджа Йога ни научава как да разбираме „езика” на Кундалини и какво ни показва тя за действителното състояние на нашата фина система. Познавайки характеристиките на фината система и причините за блокажи в нея, можем сами да разберем къде имаме проблеми във финото тяло и на какво могат да се дължат те. След това просто трябва да й помогнем чрез нашето чисто желание и чрез различни заявления тя да полага своите майчини грижи за нас.  Кундалини никога не действа против нашата воля, затова е много важно да изразяваме желанието си тя да работи в нас, като медитираме ежедневно. В противен случай тя се прибира обратно в сакрума и заспива, докато не я призовем отново.

Подобряването на здравето на човека е вторичен продукт или „страничен ефект” от работата на Кундалини, тъй като нейното предназначение е човек да постигне пълно единение със своя Дух или Себето.

 


„Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

Асоциация "Сахаджа Йога - България"   1990 - 2023